Θέλεις να ξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου; Δες κάποια tips

Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

μεταβολισμός

Όλοι μας αναγκαστήκαμε για ένα χρονικό διάστημα να μπούμε σε καραντίνα και αρκετοί να δουλεύουμε από το σπίτι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Γιατί πρέπει να τρώμε αβοκάντο στην εγκυμοσύνη;

Πολλοί μάλιστα αναγκάστηκαν να χαλάσουν το διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθούσαν, καθώς κλεισμένοι σπίτι τόσες μέρες και τόσες ώρες, ενέδωσαν στα γλυκά ή στα αλμυρά. Αποτέλεσμα, η γευστική ικανοποίηση να δώσει τη θέση της στις ενοχές και στο άγχος. Όλοι, λίγο πολύ, βρεθήκαμε τελικά φορτωμένοι με «περιττά κιλά»! Καιρός να τα χάσουμε...

Ρευματικές παθήσεις: Η διατροφή που μειώνει τους πόνους και κάνει καλό

Το τι τρώμε αλλά και το πώς ασκούμαστε, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την ημερήσια καύση θερμίδων μας

Η κατανάλωση φαγητού με τον λάθος τρόπο μπορεί να αποτελέσει τον χειρότερό μας εχθρό, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που στην προσπάθειά μας να φανούμε αποτελεσματικοί, φτάνουμε στο σημείο να μην τρώμε καθόλου.

Η εποχή, όμως, του μουδιάσματος και της αδράνειας έχει παρέλθει (ελπίζουμε οριστικά)... δεν νομίζεις ότι είναι η ώρα για μια σωστή διατροφική προθέρμανση;

Mέλι: Μία τροφή με πολλαπλά οφέλη

Ας μιλήσουμε λοιπόν λίγο για τον... περιβόητο μεταβολισμό! 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, επανέρχεται ο στόχος της απώλειας των επιπλέον κιλών. Ωστόσο, πολύ συχνά ακούμε την έκφραση «έχω απελπιστεί, δεν χάνω με τίποτα, ο μεταβολισμός μου είναι χάλια».

Οι διατροφολόγοι επιμένουν πως πρέπει να βρούμε περισσότερους τρόπους για να τον βάλουμε σε λειτουργία αφύπνισης.

Ας δούμε κάποιους τρόπους παρακάτω: 

1. Να καταγράφεις τις θερμίδες που χάνεις μέσα στη μέρα σου, είτε σφουγγαρίζοντας, είτε τραγουδώντας με το κοντάρι της σκούπας, είτε όταν γυμνάζεσαι! Αφού τις καταγράφεις, την επόμενη φορά θα ξέρεις τι να αποφύγεις.

2. Να τρως πρωινό για να αφυπνίσεις τον μεταβολισμό σου. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι φρούτα και λαχανικά με πηγή πρωτεΐνης (οι καλύτερες λύσεις είναι το αυγό, κυρίως τα ασπράδια, ή η whey πρωτεΐνη) 

3. Ανέβα τρέχοντας τις σκάλες. Πρέπει να πας στον 3ο όροφο; Τρέξε στις σκάλες, σταματώντας για λίγα δευτερόλεπτα ανάμεσα στους άλλους δύο. Τα επαναλαμβανόμενα σύντομα διαλείμματα έντονης δραστηριότητας αυξάνουν το μεταβολισμό και καις περισσότερο λίπος.

4. Να τρως συχνά και από λίγο, είναι και το πιο σημαντικό, γιατί παίζει σπουδαίο ρόλο στον τρόπο που αναγκάζεις το μεταβολισμό σου να δουλέψει. Αν μένεις νηστική για πολλές ώρες, ή τρως ελάχιστα, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα χάσεις βάρος, γιατί όταν το σώμα μένει νηστικό, μειώνει τις καύσεις (δηλαδή ρίχνει το μεταβολικό του ρυθμό).

5. Να έχεις συγκεκριμένο ωράριο για τα γεύματα, δηλαδή να τρως όσο πιο ολοκληρωμένο γεύμα κάθε 3-5 ώρες και να αποφύγεις τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα. 

Ρευματικές παθήσεις: Η διατροφή που μειώνει τους πόνους και κάνει καλό

6. Ένταξε σε όλα τα γεύματά σου πρωτεΐνη. Για την αφομοίωση της πρωτεΐνης δαπανώνται περισσότερες θερμίδες απ’ ότι για τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Παράλληλα, η πρωτεΐνη είναι «πλούσια» ως τροφή και προκαλεί κορεσμό, ενώ σε βοηθά να “χτίσεις” και μυϊκό ιστό..

7. Ένταξε σε κάθε γεύμα σαλάτες ή φρέσκα φρούτα ή λαχανικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ίνες που περιέχουν, αυξάνουν την καύση λίπους έως και κατά 30%.

8. Να πίνεις τουλάχιστον 8- 10 ποτήρια νερό την ημέρα ακόμα και το χειμώνα. Αν γυμνάζεσαι, να πίνεις περισσότερο (10- 13 ποτήρια νερό).

9. Να τρως την τελευταία μπουκιά μισή ώρα πριν κοιμηθείς (ειδικά εσύ που γυμνάζεσαι), σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου της Φλόριντα στις ΗΠΑ. Η έρευνα απέδειξε πως τρώγοντας 30 λεπτά πριν δεις το πρώτο σου όνειρο, ο μεταβολισμός σου «πετάει» την επόμενη ημέρα. 

10. Η άσκηση με αντιστάσεις δίνει καλύτερα αποτελέσματα ακόμη και από την πιο έντονη καρδιαγγειακή. Επίλεξε βάρη που σου επιτρέπουν την εκτέλεση 8-12 επαναλήψεων (αν μπορείς περισσότερες, αύξησε το βάρος). Αυτό έχει μεγαλύτερη επίδραση στο μεταβολικό ρυθμό σου από το να χρησιμοποιείς ελαφρύτερα βάρη.

Επιμέλεια:  MylifeTeam
Πηγή: mylife.com.cy 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top