Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν έχει νόημα το ανακοινωθέν Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Αναφέρει ότι έχει αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον της Τουρκίας

τουρκικό υπεξ

Κανένα νόημα και αξία δεν έχει το κοινό ανακοινωθέν της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που εκδόθηκε στις 8 Οκτωβρίου, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέροντας ότι περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον της Τουρκίας. Το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την οριοθέτηση θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με όλες τις χώρες της περιοχής πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι Τ/Κ. Για τις αναφορές στο κοινό ανακοινωθέν της τριμερούς στο Συριακό, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι είναι αβάσιμες και διαστρεβλωμένες και τις απορρίπτει.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία από Ελλάδα-Κύπρο-Αίγυπτο στην Τριμερή στο Κάιρο

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «δεν έχει κανένα νόημα και αξία η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τριμερή που πραγματοποίησαν Αίγυπτος, Ελλάδα και ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ στις 8 Οκτωβρίου στο Κάιρο και η οποία περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας». «Αυτή η ανακοίνωση είναι το τελευταίο παράδειγμα της εκμετάλλευσης από το δίδυμο Ε/Κ/Ελλάδα των χωρών της περιοχής για την μαξιμαλιστική και αδιάλλακτη εθνική πολιτική τους ενάντια στο διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Υποστηρίζεται ότι «η Τουρκία από την αρχή μέχρι σήμερα κατέβαλε προσπάθειες καλή πρόθεσης για το Κυπριακό και επέδειξε ισχυρή βούληση για τη λύση. Όλοι γνωρίζουν ποια πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2004 και ποια πλευρά σηκώθηκε από το τραπέζι της Συνόδου για το Κυπριακό που τελείωσε στο Κραν Μοντάνα το 2017», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Υποστηρίζεται ακόμη πως «όσο το δίδυμο Ε/Κ/Ελλάδα δεν αλλάζει την νοοτροπία η οποία αγνοεί τους Τ/Κ, δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητά τους και τους βλέπει ως μειονότητα, το Κυπριακό θα συνεχίσει να παραμένει άλυτο» και προστίθεται ότι «η αιτία που οι διαπραγματεύσεις είναι ανεπιτυχείς εδώ και 50 χρόνια είναι αυτή η νοοτροπία». 

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «από την άλλη η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την δημιουργία στην ανατολική Μεσόγειο και όλες τις θάλασσες ενός βιώσιμου και δίκαιου καθεστώτος που να μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτό και να παρακολουθεί τα δίκαια και συμφέροντα όλων των πλευρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

«Οι μαξιμαλιστικές πολιτικές του διδύμου Ε/Κ/Αίγυπτος οι οποίες παραβλέπουν την αρχή της ‘δικαιοσύνης’ που είναι μια από τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας των ΗΕ είχαν και στο παρελθόν δημιουργήσει αρνητικά αποτελέσματα και εναντίον της Αιγύπτου στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων. Φαίνεται ότι η Αίγυπτος παραβλέπει ότι η το διδυμο Ε/Κ/Ελλάδα εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο» προσθέτοντας ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλες τις χώρες της περιοχής πλην της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο με δίκαιο τρόπο”, προσθέτοντας πως “όσο για την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ συνομιλητής της είναι οι Τ/Κ». «Η πρόταση των Τ/Κ για συνεργασία στις 13 Ιουλίου 2019 είναι μια ευκαιρία για που πρέπει να αξιολογηθεί για την επίλυση του ζητήματος των υδρογονανθράκων που αποτελεί πτυχή της Κύπρου», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται «απορρίπτουμε ξεκάθαρα τις αβάσιμες και διαστρεβλωμένες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας για το θέμα της Συρίας που εμπεριέχονται στο ανακοινωθέν». «Η Τουρκία ως η χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την τρομοκρατία που πηγάζει από τη Συρία, με αυτή την επιχείρηση έχει αποδείξει για άλλη μια φορά ότι όπως και προηγουμένως έτσι και την περίοδο που ακολουθεί δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εθνική της ασφάλεια στο πλάισιο των δικαιωμάτων της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Οι πλευρές οι οποίες υπηρετούν την αποσχιστική ατζέντα των τρομοκρατικών οργανώσεων PYD/YPG (Κούρδοι μαχητές) δεν πείθουν όταν αναφέρονται σε εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Οι κύκλοι οι οποίοι κάνουν υπεργολαβία διά των τρομοκρατικών οργανώσεων με στόχο την διαίρεση της Συρίας πρέπει να συντομότερο να εγκαταλείψουν αυτή την στάση το συντομότερο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

της Άννας Ανδρέου
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top