Τουρκία: Η Κωνσταντινούπολη θα ξεμείνει από νερό σε 45 ημέρες

Αδειάζει το φράγμα Ομέρλι - Προσευχές στα τζαμιά να βρέξει

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δέκα χρόνων είναι η Τουρκία, με την Κωνσταντινούπολη να απειλείται με έλλειψη νερού μέσα στις επόμενες 45 ημέρες.

Συγκεκριμένα, η στάθμη του νερού στο φράγμα Ομέρλι, που αποτελεί την κύρια πηγή νερού της πόλης, είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Η ποσότητα νερού αγγίζει μόλις το 20% της χωρητικότητάς του, λόγω έλλειψης βροχής.

Η κατάσταση είναι δραματική με τους πιστούς να προσεύχονται στα τζαμιά να βρέξει για να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Άγκυρας, στην τουρκική πρωτεύουσα απομένουν μόνο 110 ημέρες νερού σε φράγματα και ταμιευτήρες. Οι επόμενες δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, Ισμίρ και Μπούρσα, έχουν αποθέματα στο 36% και 24% αντίστοιχα.

Πού οφείλεται η έλλειψη νερού

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια σειρά ξηρασιών ήδη από τη δεκαετία του 1980. Η αστική ανάπτυξη, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και η εκβιομηχάνιση επιβάρυναν κατά πολύ την κατάσταση.

Η Τουρκία παράγει μόλις 1.346 κυβικά μέτρα νερού κατά κεφαλήν ανά έτος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται «υπό πίεση νερού». 

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Σεβίνκ Ασιλχάν, η Τουρκία έχει ημι-άνυδρο κλίμα λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Η μείωση του αριθμού των δασών και των πράσινων περιοχών έχει κάνει το θέμα της ξηρασίας, ακόμη πιο σοβαρό.

Όπως δήλωσε στην Hurriyet Daily News: «Το φυσικό περιβάλλον, οι πράσινες περιοχές και τα δάση πρέπει να προστατεύονται και η αναδάσωση πρέπει να γίνει για βιώσιμους υδάτινους πόρους».

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο του Star εδώ 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top