Οι κινητήρες του νέου MAZDA CX-5

Η μεγάλη διαφορά 

MAZDA CX-5 2020 κινητήρες

Το CX-5 του 2020 προσφέρεται με μία γκάμα επιλογών κινητήρων Skyactiv βενζίνης και diesel, δυνατότηταεπιλογής είτε του χειροκίνητου κιβωτίου Skyactiv-MT των 6 σχέσεων ή του αυτόματου των 6 σχέσεων SkyactivDrive της Mazda, καθώς και του έξυπνου συστήματος 4κίνησης τελευταίας γενιάς της Mazda, του i-Activ AWD.Στην γκάμα αυτή, ο 2λιτρος βενζινοκινητήρας Skyactiv-G των 121 kW/165 PS διατίθεται με αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο και με σύστημα κίνησης στους 2 ή στους 4 τροχούς. Το νέο μοντέλο του 2020, στις εκδόσεις με το συγκεκριμένο κινητήρα και χειροκίνητο κιβώτιο, διαθέτει και τη λειτουργία απενεργοποίησης κυλίνδρων.

Η λειτουργία αυτή απενεργοποιεί δύο από τους 4 κυλίνδρους του κινητήρα σε καταστάσεις χαμηλού φορτίου, όπως είναι η κίνηση σε ταξίδι με σταθερές ταχύτητες. Με το κλείσιμο των κυλίνδρων 1 και 4 κατ΄αυτόν τον τρόπο περιορίζονται οι απώλειες λόγω του περιορισμού της αντίστασης λόγω τριβής. Ο όγκος του εισαγόμενου αέρα, οι χρόνοι των ψεκασμών, και ο χρονισμός των βαλβίδων, ελέγχονται με ακρίβεια ώστε να επιτρέψουν στον κινητήρα να εναλλάσσει τη λειτουργία του από τους 2 στους 4 κυλίνδρους, με αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά τόσο η κατανάλωση όσο και οι εκπομπές του CO2.

Για να πετύχει τον ιδανικό συνδυασμό οικονομίας και οδηγικής ευχαρίστησης, η εναλλαγή λειτουργίας από δύο σε τέσσερεις κυλίνδρους γίνεται σχεδόν ανεπαίσθητα. Επειδή είναι δύσκολο για τον οδηγό να αντιληφθεί κάθε στιγμή με πόσους κυλίνδρους λειτουργεί ο κινητήρας, μία οθόνη απενεργοποίησης των κυλίνδρων που ενσωματώνεται στο σύστημα Mazda Connect, ενημερώνει με τη βοήθεια γραφικών τον οδηγό με ποια από τις τρείς επιλογές – 4κύλινδροι κόψιμο τροφοδοσίας, 2κύλινδροι εκτός, ή 4κύλινδροι σε κανονική λειτουργία οδήγησης – κινείται την κάθε στιγμή.

Η συγκεκριμένη οθόνη δίνει στον οδηγό να καταλάβει την κατάσταση του συστήματος απενεργοποίησης κυλίνδρων ώστε να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο τρόπο την οδήγηση με Η γκάμα των κινητήρων του CX-5 συμπληρώνεται από έναν βενζινοκινητήρα Skyactiv-G 2.5λίτρων με απόδοση 143 kW/194 PS με αυτόματο κιβώτιο και δυνατότητα επιλογής κίνησης εμπρός ή και στους 4 τροχούς, έναν κινητήρα diesel Skyactiv-D 2.2λίτρων απόδοσης 110kW/150 PS με δυνατότητα επιλογής χειροκίνητου ή αυτόματου κιβωτίου και κίνηση στους εμπρός ή και τους πίσω τροχούς, και έναν diesel Skyactiv-D 2.2λίτρων απόδοσης 184 PS με σύστημα τετρακίνησης και χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.


Όλες οι αυτόματες εκδόσεις των τεσσάρων παραπάνω κινητήρων μπορούν να εφοδιαστούν με σύστημα παράκαμψης των αλλαγών ταχυτήτων με ‘πτερύγια’ από το τιμόνι. Η λειτουργία αλλαγής ταχυτήτων μέσω των ‘πτερυγίων’ στο τιμόνι δίνει στον οδηγό τη δυνατότητα να πραγματοποιεί χειροκίνητες αλλαγές χωρίς να χρειάζεται να παίρνει τα χέρια του από το τιμόνι. Συμβάλλει επίσης και στην αμεσότητα της οδήγησης διευκολύνοντας την ήρεμη επιβράδυνση σε καταστάσεις όπου απαιτείται φρενάρισμα με τον κινητήρα, όπως στις απότομες καταβάσεις και στο φρενάρισμα πριν την είσοδο της στροφής. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top